Ondanks alle voorzorgsmaatregelen, zoals het vermijden van heet asfalt en lastige activiteiten, kan het onverwachte toch gebeuren: je hond raakt oververhit. Wat kun je dan doen?
Bij oververhitting stijgt de lichaamstemperatuur van je hond gevaarlijk hoog. Bij een lichaamstemperatuur van 42 graden, kan dat dodelijk zijn. Het is dus essentieel om snel te handelen en je hond direct te koelen om orgaanfalen en sterfte te voorkomen!
Koel je hond met stromend water, bijvoorbeeld met een tuinslang. Zorg ervoor dat het water niet te koud is, om shock te voorkomen. Tijdens het koelen is het belangrijk om de lichaamstemperatuur van je hond regelmatig te controleren. Stop met koelen zodra de temperatuur weer normaal is, om onderkoeling te voorkomen.
Bij ernstige oververhitting werken natte handdoeken op de buik of rug niet effectief genoeg. De handdoeken nemen snel de temperatuur van de hond aan en verliezen daardoor hun verkoelende werking.
Bij oververhitting is het belangrijk om direct zelf te beginnen met koelen en tegelijkertijd je dierenarts te raadplegen. De dierenarts kan je adviseren over verdere stappen en beoordelen of een bezoek aan de praktijk noodzakelijk is. Als je hond enigszins is afgekoeld en vervoerd kan worden, kan gecontroleerd worden op orgaanschade en eventueel verdere behandeling.
Het snel en effectief koelen van je hond kan het verschil maken tussen leven en dood bij oververhitting. Blijf altijd alert en handel snel!